premsa de mel o formatge [premsa], desconegut, segle XVII - segle XVIII
premsa de mel o formatge [premsa], desconegut, segle XVII - segle XVIII
-
- Nom de l'objecte
- premsa (estri culinari)
-
- Datació
- segle XVII - segle XVIII
-
- Autor/s
desconegut
-
- Context d'utilització
- procés alimentari
-
- Descripció de l'ús
- per obtenir la mel de la bresca o treure el gui del formatge.
-
- Material / Tècnica
- fusta; ferro; calcària
-
- Descripció
- Premsa de mel o de formatge, del tipus d'un cargol central descendent. Quatre carreus de pedra sostenen la base quadrangular de pedra calcària on està excavada la part que fa de plat o pastera. Aquesta s'ubica al centre de la cara superior de la base, és de forma circular (25cm. de diàmetre), amb un canal perimetral i la part central està sobreelevada. El líquid s'escola a través d'aquest canal i, per un estret conducte escavat a través del bloc de base, desemboca en un broc de sortida que s'obre a la cara frontal. Encaixada a la part central del plat hi trobem una peça cil.líndrica de ferro, amb forats circulars (cònics, d'uns 20cm de diàmetre) repartits per tota la peça i amb tancament doble lateral de passador, que és on es posa la càrrega per premsar. A l'interior hi trobem un barret cil.líndric, de ferro massís, per aplicar la pressió dins la peça abans esmentada. A sobre hi ha la biga transversal que es desplaça verticicalment a partir dels encaixos laterals excavats en els dos muntants de fusta. Aquests, a la vegada, estan encaixats a les cares laterals del bloc calcari que fa de base, i fins i tot el superen de llargada (d'aquí la necessitat de realçar la base amb els quatre carreus o pilastres). Els dos muntants s'encaixen a la part superior amb un travesser groixut, disposat entre els muntants. Sota d'aquesta hi trobem l'altra biga horitzontal, amb dos lligalls de ferro, de llargada igual a l'anterior. El cargol central descendent travessa aquestes dues bigues per exercir la pressió sobre la petita peça transversal que es desplaça verticalment a través de les guies dels muntants. El cargol acaba a la part baixa amb una peça lleugerament cònica, amb dos cercles de ferro, amb forats als quatre laterals on col.locar la barra per fer força i moure el cargol.
-
- places
- Desconegut
-
- Col·lecció / Fons
- Museu
-
- Núm. registre
- VINSEUM 735
-
- Ubicació
- Reserves VINSEUM