Anar al contingut

premsa de mel o formatge [premsa], desconegut, segle XVII - segle XVIII

premsa de mel o formatge [premsa], desconegut, segle XVII - segle XVIII
premsa de mel o formatge [premsa], desconegut, segle XVII - segle XVIII
  • Títols o denominacions
    Títol
    premsa de mel o formatge
  • Nom de l'objecte
    premsa (estri culinari)
  • Datació
    segle XVII - segle XVIII
  • Autor/s
    desconegut
  • Context d'utilització
    procés alimentari
  • Descripció de l'ús
    per obtenir la mel de la bresca o treure el gui del formatge.
  • Material / Tècnica
    fusta; ferro; calcària
  • Descripció
    Premsa de mel o de formatge, del tipus d'un cargol central descendent. Quatre carreus de pedra sostenen la base quadrangular de pedra calcària on està excavada la part que fa de plat o pastera. Aquesta s'ubica al centre de la cara superior de la base, és de forma circular (25cm. de diàmetre), amb un canal perimetral i la part central està sobreelevada. El líquid s'escola a través d'aquest canal i, per un estret conducte escavat a través del bloc de base, desemboca en un broc de sortida que s'obre a la cara frontal. Encaixada a la part central del plat hi trobem una peça cil.líndrica de ferro, amb forats circulars (cònics, d'uns 20cm de diàmetre) repartits per tota la peça i amb tancament doble lateral de passador, que és on es posa la càrrega per premsar. A l'interior hi trobem un barret cil.líndric, de ferro massís, per aplicar la pressió dins la peça abans esmentada. A sobre hi ha la biga transversal que es desplaça verticicalment a partir dels encaixos laterals excavats en els dos muntants de fusta. Aquests, a la vegada, estan encaixats a les cares laterals del bloc calcari que fa de base, i fins i tot el superen de llargada (d'aquí la necessitat de realçar la base amb els quatre carreus o pilastres). Els dos muntants s'encaixen a la part superior amb un travesser groixut, disposat entre els muntants. Sota d'aquesta hi trobem l'altra biga horitzontal, amb dos lligalls de ferro, de llargada igual a l'anterior. El cargol central descendent travessa aquestes dues bigues per exercir la pressió sobre la petita peça transversal que es desplaça verticalment a través de les guies dels muntants. El cargol acaba a la part baixa amb una peça lleugerament cònica, amb dos cercles de ferro, amb forats als quatre laterals on col.locar la barra per fer força i moure el cargol.
  • places
    Desconegut
  • Col·lecció / Fons
    Museu
  • Núm. registre
    VINSEUM 735
  • Ubicació
    Reserves VINSEUM