Recerca
Aprofundeix el coneixement
Centre de Documentació VINSEUM
El Centre de Documentació del VINSEUM (CDV) és un centre de recursos d’informació obert a tota la ciutadania per donar suport a l’aprenentatge, la docència i la investigació dins de l’àmbit de les cultures de la vinya i el vi.
La seva missió és ser referent documental i informatiu en les cultures de la vinya i el vi d’àmbit català. El CDV gestiona una col·lecció bibliogràfica i hemerogràfica especialitzada en les cultures de la vinya i el vi, tant d’època moderna com antiga. També gestiona l’arxiu, format pels fons del museu, els arxius de procedència externa i les col·leccions documentals.
Per altra banda, el CDV conserva llibres, fulletons, revistes i fons d’arxius —entre els quals destaca l’arxiu musical— d’àmbit local, herència d’una col·lecció local iniciada ja en el moment de fundació del museu.
Informació
Serveis
Consulta a sala
Informació bibliogràfica
Servei de préstec i préstec interbibliotecari
Reprografia
Horaris
Dilluns, dimecres i divendres
de 9:30 a 13:30 h
Dimarts i dijous
de 9:30 a 13:30 h i de 15:30 a 19 h
Tancat
Dissabte, diumenge i festius
Del 23 de desembre al 6 de gener (ambdós inclosos)
Contacte
Palma 24, baixos
08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona)
T 938 923 204
cdv@vinseum.cat
Explora els fons
Catàleg bibliogràfic
La Biblioteca del CDV està formada per més de 20.000 exemplars. Entre d’altres, inclou la biblioteca de l’historiador Emili Giralt i Raventós i les de les Estacions de Viticultura i Enologia de Vilafranca del Penedès i de Reus.
Els exemplars catalogats es poden consultar al catàleg bibliogràfic del CRAI de la URV, del qual el CDV és un centre vinculat.
Revistes de la vinya i el vi
Consulta els gairebé 230 títols de revistes especialitzades en la vinya i el vi, i els números que pots trobar al CDV. Si n’hi ha algun digitalitzat, te’n facilitem l’enllaç.
Revistes d'àmbit local
Consulta els gairebé 200 títols de revistes editades a Vilafranca o el Penedès, i els números que pots trobar al CDV. Si algun està digitalitzat, te’n en facilitem l’enllaç.
Fons d'arxiu
Arxius i col·leccions que pots trobar al CDV. Inclou el fons propi del VINSEUM, així com el fons d’empreses com Gráficas Varias o personals com la col·lecció d’etiquetes d’Àngel Escudé.
Arxiu musical
En l’actualitat es poden consultar obres de més de dos mil autors diferents que abracen des del segle XVI fins al XXI. També s’hi pot trobar un fons documental una fonoteca i una biblioteca centrada en l’àmbit català que inclou obres rebudes a través de donacions i llibres editats.
Documentals del Most Festival
Fitxa dels documentals projectats a les diferents edicions del Most Festival.
Premis i beques
El Centre de Documentació de VINSEUM (CDV) és un centre de recursos d’informació obert a tota la ciutadania per donar suport a l’aprenentatge, la docència i la investigació dins de l’àmbit de les cultures de la vinya i el vi
Publicacions del museu
De Re Vinaria
Història de les varietats de vinya autòctones i tradicionals de Catalunya
Vins, aiguardents i caves: la comercialització de la producció vinícola catalana
Viticultura, desigualtat i conflicte agrari
Vitis Catalana
Vitis Catalana és una eina de recerca especialitzada en les varietats de vinya presents als territoris de parla i cultura catalanes al llarg dels segles. Ofereix informació històrica, terminològica i/o descriptiva sobre aquestes varietats, basant-se en la informació extreta de documents bibliogràfics i d’arxiu.
La gènesi d’aquesta eina són les aproximadament 15.000 fitxes manuscrites elaborades per l’historiador Emili Giralt i Raventós —i dipositades al Centre de Documentació del VINSEUM—, en les quals el Dr. Giralt recollia els noms de varietats trobats en tota mena de documents, i que estaven lligades a una determinada època i a un determinat territori. Actualment, Vitis Catalana ofereix unes 4000 referències, corresponents a unes 260 varietats i extretes d’uns 200 documents.
El projecte de Vitis Catalana està impulsat per la Secció de Viticultura i Enologia de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC) i el VINSEUM, i liderat pel Centre de Documentació del VINSEUM. El seu objectiu és l’estudi i difusió de les varietats de vinya tradicionals catalanes.
Projectes de recerca
Producció i consum de vi: un viatge entre química i arqueologia al Mediterrani occidental
Projecte centrat en l’anàlisi per detectar la presència de vi en recipients ceràmics i elements de pedra datats entre l’Edat del Bronze i l’Edat Mitjana dels jaciments de Mas d’En Boixos 1 (Pacs del Penedès) i d’Olèrdola.
El projecte compta amb la participació com a investigadora principal d’Alessandra Pecci, com a investigadors associats: Simona Mileto i Gisela Ripoll (ERAAUB, Departament d’Història i Arqueologia, Universitat de Barcelona), Núria Molist (Museu d’Arqueologia de Catalunya), Jordi Farré (VINSEUM) i Xavier Esteve (ERAAUB), i compta amb el finançament de la fundació Palarq, a través de la Universitat de Barcelona.
Es presenta la ponència “Producció i consum de vi a l’Alt Penedès entre el final de la Prehistòria i l’Alta Edat Mitjana. Anàlisis de residus a recipients ceràmics” en el marc del III Col·loqui internacional del Vi a l’Antiguitat organitzat pel Museu de Badalona celebrat el 19, 20 i 21 d’octubre de 2022.
Jaciments arqueològics
Al VINSEUM, com a dipòsit oficial de materials arqueològics designat per la Generalitat de Catalunya, hi gestionem dipòsits, treballs de recerca, conservació i contribuïm a la difusió de l’immens patrimoni arqueològic català.
En concret, hi conservem els materials arqueològics de més de 700 jaciments localitzats principalment a l’Alt Penedès, però també al Garraf, l’Anoia i el Baix Penedès. Són materials procedents tant d’ingressos antics com de les intervencions arqueològiques que es van duent a terme a la comarca.
Alguns objectes arqueològics localitzats al Penedès van ser de les primeres peces que van formar part de les col·leccions del museu fundacional, als anys 30 del segle XX. Seguint aquest llegat històric, l’arqueologia és un dels eixos principals de conservació, consulta i suport a la recerca d’aquesta institució.