El VINSEUM amplia el seu equipament de conservació
El Museu obté una subvenció de la Generalitat de Catalunya per renovar-se
VINSEUM ha estat beneficiari d’una subvenció atorgada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a l’adquisició i la instal·lació d’equipaments als museus de Catalunya. Aquesta aportació ha facilitat compra d’una sèrie d’elements que permeten millorar les funcions que desenvolupa VINSEUM, ja sigui en l’àmbit de la preservació-conservació, la difusió de les col·leccions o l’atenció als visitants.
El Museu ha adquirit un escàner professional que ha permès digitalitzar els fons documentals del Centre de Documentació VINSEUM (CDV). Sobretot s’han digitalitzat partitures, etiquetes de vi, cava i licors i altres documents sol·licitats pels usuaris del CDV amb necessitats d’edició. S’ha pogut digitalitzar en alta resolució, permetent disposar d’una còpia de preservació de tot aquest material.
Dins l’àrea de conservació preventiva i restauració, el museu ha ampliat el seu equipament amb:
-Un extractor de vapors, constituït per un braç mòbil, un ventilador i un filtre de carboni actiu preparat per a vapors orgànics volàtils. Es tracta d’un equip imprescindible per executar amb seguretat aquells tractaments de restauració, que requereixen la utilització de solvents i/o alguns productes que per inhalació poden provocar efectes nocius a la salut de les persones i l’ambient. El fet de tenir un equip d’extracció de vapors tòxics instal·lat, ens permet realitzar més actuacions segures al laboratori.
-Un equip d”anòxia que permet l’eliminació d’insectes i el control microbiològic dels materials de naturalesa orgànica, atès que són la causa més important de deteriorament en objectes i documents. Sense poder realitzar tractaments d’anòxia no es pot garantir l’estabilitat ni el control dels materials en exposició o magatzem, ni dels nous ingressos, sobretot en objectes de grans dimensions, i tampoc en materials d’arxiu per nombre i volum. L’equip d’anòxia portàtil és molt útil com a solució per adaptar a les diferents necessitats, actualment instal·lat a una de les sales del nou edifici del museu, ja està en ple funcionament amb objectes insectats que s’exhibiran a la futura exposició permanent.
– Un ordinador portàtil que ha permès agilitzar la documentació dels processos de conservació-restauració dels objectes, així com documentar in situ les actuacions i controls de conservació preventiva dels objectes de les col·leccions, tant en els espais de reserva com en les sales d’exposició.
Dins l’àrea de comunicació i turisme:
–Mòduls Muslink per a reserves d’escoles i agències i pagament de reserves online: la implementació d’aquests mòduls de Muslink ens ha permès reorganitzar i optimitzar les propostes del museu de visites per a grups escolars i agències de viatges. El procés de reserva i compra s’ha simplificat de cara a l’usuari i permet guanyar temps i evitar errades en els processos. Alhora s’ha millorat la part de gestió administrativa en automatitzar-se la recepció de dades per a la facturació.
-Un ordinar portàtil: que ha permès tenir un nou terminal de treball dedicat especialment a la gestió i pagament de reserves de grups.