Anar al contingut
Formació per a adults
Curs 2025

Vides i vins

Curs dels Juliols de la UB a VINSEUM

Del 7 a l’11 de juliol al VINSEUM

De dilluns a divendres de 16:00h. a 18:00h. i de 18:30h. a 20:30h.

Presentació

Els vins naixen, creixen i evolucionen en un territori, en un clima, a partir d’unes varietats. I cada any i cada anyada és diferent. El pagès i l’enòleg han d’estar atents a tot el que passa al seu voltant. Trepitjar la terra i olorar el paisatge. Han de saber allò que s’esdevé i reconèixer l’esforç continuat dels que ja hi han passat.

Tot plegat obliga a un contacte directe amb la natura i amb els seus elements i, també, un esforç per transmetre aquesta riquesa de paisatges, de climes i de patrimonis. Una mirada atenta per fer productes amb personalitat i per transmetre sentiments i percepcions. És a dir, per crear vins capaços d’emocionar i de fer sentir a partir del seu caràcter els valors que els han fet emergir.

Però, com ens hi poden transportar? L’argila, la pedra calcària, les muntanyes del Prepirineu, el romaní, l’espígol…, els trobem dins una copa de vi? Com? Heus ací preguntes que volem afrontar al llarg del curs. Com podem traduir la foscor del celler, l’aigua, l’aire i la terra en imaginació, sabors i memòria? I com ho cuidem, transmetem i reflexionem des dels museus i les ciències humanístiques?

El treball del vi és un artesania plena d’incertesa i per això mateix obliga a un esforç creatiu i promou actituds com la dedicació, la mirada i l’escolta i fomenta la creativitat. En parlarem amb els seus protagonistes i acompanyats d’aquells autors que hi ha reflexionat amb certa profunditat. També ens vincula amb una enografia i és un repte per als més joves relligant un món que ve de lluny i noves maneres de viure dins un procés d’humanització que se sent còmplice d’allò que passa a la natura. Ho tastarem.

Programa
  1. Els elements de la vida. Una nova mirada (teòrica).
  2. Resiliència rural o la lluita contra els elements (teòrica).
  3. Gastón Bachelard i els elements de la vida. El camí a l’antropologia. (teòrica).
  4. Els elements desbocats i els vins (tast).
  5. Varietats autòctones i canvi climàtic (teòrica).
  6. L’evolució dels ancestrals (tast).
  7. Com ens acostem al món rural? (teòrica).
  8. Com s’expressa el canvi climàtic en els vins? (tast).
  9. Vida Penedès. Els joves, la pagesia i el vi (visita-tast).

Informació

Durada aproximada

20 h

Idiomes

  • Català

Observacions

Més informació i inscripcions a partir del mes de maig a la pàgina web dels Juliols de la UB.

Contacte

El departament d’educació de VINSEUM està a la vostra disposició per atendre qualsevol qüestió relativa a activitats educatives.

T 938 900 582
educacio@vinseum.cat