Fons VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, 1821 - 2017
Fons VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, 1821 - 2017
-
- Fecha de producción
- 1821 - 2017
-
- Autores / Contribuidores de producción
VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya
-
- Descripción física
- 117 arxivadors, paper; 67 còpies fotogràfiques; 5 discs magnètics
-
- Descripción del contenido
- En la part del fons tractada predomina la documentació generada i rebuda pel Museu de Vilafranca des de la seva creació l’any 1935 fins a la seva transformació en l’entitat Museu de Vilafranca-Museu del Vi, Fundació Privada l’any 2000. A banda, el fons aplega una documentació molt anterior a la creació del Museu. Es tracta de dues escriptures notarials datades els anys 1821 i 1839 de compravendes i litigis relatius a l’immoble de la plaça de Jaume I i agrupades en l’expedient d’adquisició de l’edifici de l’any 1936. També existeixen uns registres notarials dels anys cinquanta del segle XIX integrats en la documentació relativa a l’Arxiu Històric de Protocols que va custodiar el Museu durant diverses èpoques.
La documentació reflecteix la creació i el desenvolupament del Museu. Existeix un petit volum de documentació pertanyent als anys anteriors a la constitució del Museu. Es tracta de correspondència i documents comptables de les personalitats precursores del Museu. Es conserven els estatuts originals constituents de l’any 1935 i les successives modificacions dels anys 1958 i 1964. També la documentació preparatòria del projecte d’institucionalització que convertí el Museu en fundació privada (1994-1999) i una còpia de l’escriptura notarial de la carta fundacional de la nova entitat. Pel que fa al funcionament dels òrgans de govern de la institució, es conserven d’una manera íntegra les actes de les reunions del Patronat i la Junta Directiva del període 1935-1993 reunides en 7 llibres i existeixen unes sèries bastant contínues de les reunions del Patronat (1940-1999) i de les memòries anuals de l’activitat del Museu (1939-2017).
El fons també palesa l’organització del Museu de Vilafranca, integrat per diversos museus i arxius (les anomenades ‘seccions’). Existeix documentació de la creació i el creixement del Museu del Vi (1943-1955) i del funcionament de les seccions encarregades de la gestió dels museus (documentació del període 1940-1980): Secció d’Arqueologia, Secció de Geologia, Secció Lapidària, Secció Arqueològica, Secció de Ceràmica. També dels arxius Bibliogràfic, Històric de Protocols, de la Comunitat de Preveres i Fotogràfic i la Biblioteca-Arxiu Tarín Iglesias. I d’altres seccions de menys durada temporal o vinculades a l’activitat cultural del Museu, com el Centre Excursionista Vilafranquí (1947-1949), la Secció d’Exposicions, la Secció d’Activitats Culturals i el seu Grup Universitari, o l’Agrupació de Pessebristes.
Hi ha un volum important de correspondència, fruit de les relacions del Museu i els seus responsables amb l’administració local (Ajuntament de Vilafranca i Diputació de Barcelona), la Generalitat de Catalunya, l’administració de l’estat (Govern Civil i diversos ministeris), amb la Caixa d’Estalvis del Penedès i amb tota mena d’entitats, empreses i particulars. La correspondència s’agrupa per emissor/receptor i d’una manera general. A partir de l’any 1992 s’inicia un registre de correspondència, que se sistematitza a partir de l’any 1994. A banda de qüestions protocol·làries i les comunicacions obligades a les administracions públiques, la correspondència versa sobre subvencions, intercanvis de bibliografia, temes científics (sobretot d’arqueologia) i nombroses sol·licituds d’informació i de visita adreçades al Museu, sovint d’altres països europeus i fins i tot de països llatinoamericans i dels Estats Units.
Pel que fa al personal del Museu, les sèries més importants són les de retribucions i previsió social. Abasten els anys 1958-1986. La dotació de personal contractat estava formada per un auxiliar administratiu, conserges i peons.
Una part important del fons és la referent al patrimoni immoble del Museu. Està molt ben documentada l’adquisició de l’edifici seu del Museu l’any 1936. També els successius projectes de restauració, ampliació, construcció i adequació d’espais i manteniment, en un període comprès entre els anys 1943-1995. Integren la sèrie projectes d’obres, plànols, pressupostos, certificacions d’obres, factures i correspondència.
La documentació comptable ocupa un extens volum dins del fons. Es conserven pressupostos i estats de comptes anuals dels anys 1939-1997 d’una manera bastant completa. Hi ha comprovants de despeses i ingressos, factures, documentació relativa a la concessió, el pagament i la justificació de subvencions atorgades per la Caixa d’Estalvis del Penedès (1966-1994) i l’Ajuntament de Vilafranca, i en menor volum pels ministeris d’Agricultura (1949-1980) i Educació Nacional (1948-1975), llibres de caixa, llibres de despeses i ingressos, llibres de factures i llibres diaris i majors (2000-2001), documentació dels comptes corrents del Museu.
En quant a la gestió dels associats, pot destacar-se la documentació relativa a les vitrines, les quals exhibien els productes de cellers i empreses vitivinícoles a canvi del pagament d’una quota anual. El fons conté els contractes originals de concessió de les vitrines i documentació sobre el seu ús. A més inclou llibres de socis, llistats dels membres al llarg del temps, sol·licituds d’alta i de baixa, fitxes i documents referents a la gestió de les quotes.
La documentació generada per la gestió del patrimoni museístic s’estructura en les sèries d’ingressos, documentació dels fons, conservació i restauració, i préstec. S’ha inventariat documentació de dipòsits i donacions d’obres i de préstecs. I en referència a l’activitat museística i cultural, està ben testimoniada la celebració d’exposicions temporals de pintura, ceràmica, arqueologia, temàtica vinícola i d’altres des de l’any 1940 fins a l’any 1998. I també l’ampli ventall d’activitats culturals i de recerca dutes a terme pel Museu: concursos i concursos-exposició, premis, conferències, jornades, cursos, actuacions musicals, i la col·laboració del Museu en activitats culturals organitzades per altres entitats.
-
- Colección / Fondo
- CDV 100 Fons VINSEUM
-
- Número del objeto
- CDV 100
-
- publicLocationDisplay
- Centre de Documentació VINSEUM